3e jaar BYOD

Wat?

BYOD = "Bring Your Own Device"


NETWERK

Het Spectrumcollege heeft de voorbije jaren geïnvesteerd in een performant, professioneel en goed uitgebouwd netwerk. Elke leerling kan nu al met zijn eigen "device" (gsm, laptop, enz.) inloggen op het netwerk van de school.

LAPTOP

Uw zoon of dochter zal vanaf volgend schooljaar intensiever gebruik maken van de laptop in de klas. Op die manier trachten we nog meer "op maat" van de leerling te werken.

Digitalisering blijft een middel en is geen doel op zich. Wij verwachten niet dat alle leerlingen op ieder moment en iedere dag hun laptop ter beschikking hebben. Indien de leerkracht met het digitale device wil werken, verwittigt hij/zij de klas op voorhand. Dit zal alleen gebeuren wanneer het nodig, nuttig en zinvol is.

Ook wat het gebruik van de laptop betreft kan er gedifferentieerd worden. We hebben zowel oog voor leerlingen die remediëring nodig hebben als voor leerlingen die extra uitdaging kunnen gebruiken. Wanneer een leerling helemaal mee is, kan hij/zij alleen een toestel meebrengen en individueel uitdagingsoefeningen voorgeschoteld krijgen.

PRAKTISCH

Indien je al over een laptop beschikt, kan je dat toestel meenemen naar school. Beschik je nog niet over een laptop? Dan kan je volgend schooljaar een toestel aankopen of ontlenen via de school of een van onze partners. Je mag dit toestel ook mee naar huis nemen om daar te gebruiken.

Voor wie?

September 2022


Onderstaande klassen van het 3e jaar stappen jaarlijks in het BYOD-project:

  • Alle 3es campus Lummen (3 Economische Wetenschappen, 3 Bedrijfswetenschappen, 3 Maatschappij- en welzijnswetenschappen, 3 Maatschappij en welzijn, 3 Natuurwetenschappen, 3 Latijn)

  • 3es Campus Beringen Bovenbouw doorstroom (nl. 3 Economische Wetenschappen, 3 Bedrijfswetenschappen, 3 Bedrijf & organisatie, 3 Humane Wetenschappen, 3 Maatschappij- en welzijnswetenschappen, 3 Maatschappij en welzijn, 3 Wellness en lifestyle, 3 Natuurwetenschappen, 3 Biotechnologische STEM-wetenschappen, 3 Bouwwetenschappen, 3 Technologische wetenschappen, 3 Biotechnieken, 3 Houttechnieken, 3 Elektrotechnieken, 3 Elektromechanische technieken, 3 Mechanische technieken, 3 Latijn en 3 Moderne talen)

Welke laptop?

Je hebt de keuze!


 • Mogelijkheid 1: Je krijgt je persoonlijke laptop van de school ter beschikking en mag hier vrij gebruik van maken. Je betaalt hiervoor 75 € huur/verzekering/ per jaar op de schoolrekening. Verzorg je laptop goed! Na 4 jaar kan je het toestel overkopen voor het restbedrag.

= € 635 (nieuwprijs) - € 300 (na 4 jaar afbetaling van 75€ per jaar) - € 200 (digisprong korting) = € 135


Wat houdt deze mogelijkheid in?

 • Je keuze geldt voor 4 jaar. Wil je het volgende schooljaar niet meer verder huren? Stuur dan een bericht via Smartschool vóór 1 juni van het huidige schooljaar naar de coördinator van je campus.

 • Ook wanneer je voor minder dan een schooljaar huurt, bedraagt het bedrag € 75.


 • Mogelijkheid 2: Je koopt dezelfde laptop meteen aan. Je krijgt hiervoor gedurende 2 schooljaren €100 korting op je schoolrekening. De kostprijs inclusief 4 jaar garantie & service door Signpost bedraagt € 635 incl BTW (€ 435 na korting).


 • Mogelijkheid 3: Je brengt je eigen laptop mee. Je krijgt hiervoor gedurende 2 schooljaren € 50 korting op je schoolrekening.
  Je laptop moet voldoen aan volgende specificaties:

    • Minstens i3 (doorstroom), i5 (technische richtingen);

    • Solid State Drive minstens 128 GB;

    • 4GB RAM ; 8GB (technische richtingen)

    • Leerling is zelf beheerder van zijn toestel (kan zelf software installeren).

Kies je voor mogelijkheid 1 of 2 dan krijg je volgend toestel ter beschikking:

 • Lenovo Thinkpad L15 Gen 2 met beschermhoes

  • Windows 10 Pro 64bit Edu Academic

  • AMD Ryzen 3 PRO 5450U (4 Core, 6M cache, base2.6GHz, up to 4.0GHz)

  • 15.6" FHD (1920 x 1080) Anti-Glare Non-Touch

  • 8GB, DDR4 3200MHz Non-ECC

  • M.2 256GB PCIe NVMe Class 35 Solid State Drive

  • 65 Watt AC Adapter, 3 Cell 45Whr ExpressCharge Capable Battery

  • 1 USB Type C™ 3.2 Gen 1

  • 1 USB Type C™ 3.2 Gen 2

  • 1 USB 3.2 Gen 1

  • 1 USB 3.2 Gen 1 (always on)

  • 1 HDMI 1.4, 1 Flip-Down RJ-45 w/ status LED

  • 1 Micro SD Card Reader 3.0, 1 Universal Audio Jack

  • Intel Dual Band Wi-Fi 6 AX201 2x2 802.11ax + Bluetooth 5.1

  • Black Belgian Azerty Keyboard with numeric Keypad

Service

Inbegrepen diensten bij uw laptop

U ontving onlangs een nieuwe laptop van uw school. Dit toestel wordt geleverd met een uitgebreide service. Hieronder vindt u alvast een korte samenvatting.

Herstellingen ‘Next Business Day On-Site’

Uw toestel komt met 4 jaar ‘Next Business Day On-Site’-garantie. Dat betekent dat een gecertificeerde technieker van Signpost de volgende werkdag op school of bij u thuis langskomt om het toestel te herstellen. Dankzij een ruime voorraad aan onderdelen kunnen herstellingen vlot worden uitgevoerd.

De garantie geldt ook op de batterij. Als het rendement van de batterij minder dan 70% bedraagt, dan wordt deze gedurende de garantieperiode kosteloos vervangen.

Herstellingen binnen garantie zijn gratis.

De school is niet verantwoordelijk voor gegevensverlies op je toestel. Bescherm jezelf hiertegen door een back-up te maken en je cloudopslag te gebruiken.

Buiten garantie betaalt u een maximale herstelkost van € 39. Schade buiten garantie is de schade die als gebruiker veroorzaakt is, zoals bv. valschade, waterschade…

De leerling meldt schade of defecten via de school en bezorgt indien mogelijk ook foto’s van de schade. De school neemt vervolgens contact op met hun toegewezen techniekers. Een van hen komt de volgende werkdag langs op school. Tijdens de vakantie dient de leerling rechtstreeks contact op te nemen met de helpdesk.

Er wordt overgegaan tot de herstelling van het toestel na expliciete goedkeuring van de ouders.

Diefstal

Wordt uw toestel gestolen? Dan betaalt u € 39 franchise en ontvangt u een gelijkaardig toestel (geen nieuw). Indien u voor Leermiddel koos, loopt de resterende huur verder na de betaling van de franchise.


Er zijn twee belangrijke voorwaarden:

De diefstal moet worden aangetoond met een aangifte bij de politie

Diefstal op school of zonder sporen van inbraak of bedreiging wordt niet gedekt

Servicecentra en online helpdesk

Optie 1

Bij ernstige problemen (schade, laptop start niet op, ..) maakt de school een incident ticket aan bij Signpost.
Je kan hiervoor terecht op het secretariaat of bij ICT
Er kan gekozen worden voor een herstelling op school of bij uw thuis.
Doorgaans ben je het snelst geholpen via deze weg.


Optie 2
Je kan ook telefonisch terecht bij Signpost om melding te maken van je probleem.
Dit op het nummer 03 327 30 75

Optie 3
Je kan met de laptop terecht in het Service center te Hasselt. (enkel op afspraak)
Hier is niet altijd iemand aanwezig, maak dus steeds een afspraak!

Signpost Service Center Limburg

Wat met de middelen van de overheid?

De overheid heeft een extra budget aan de scholen toegekend om de "digisprong" te maken. (https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/digisprong)

We engageren ons om elke euro voor "toestellen voor leerlingen" ook rechtstreeks in te zetten voor toestellen voor al onze leerlingen. (eventuele inkomsten worden opnieuw geïnvesteerd in toestellen voor leerlingen. )

De overheid heeft de middelen berekend op basis van het aantal leerlingen op teldatum 1 februari 2020. Omdat we ondertussen al heel wat leerlingen extra tellen en er elk jaar ongeveer 400 nieuwe leerlingen instromen, voldoet het voorziene budget niet om voor iedere leerling één op één een laptop te voorzien. Ook overschrijdt de aangekochte laptop het voorziene budget per leerling. Dus hoe verdelen we de middelen?

 • Voor de leerlingen van onze middenscholen voorzien we gratis voldoende digitale middelen om optimaal te kunnen werken. Zie --> middenschool

 • In eerste instantie krijgen de leerlingen die op 1/09/2021 in het BYOD project stappen ofwel een tegemoetkoming op de schoolrekening indien ze zelf een laptop aankopen, ofwel kunnen zij een persoonlijk toestel lenen tegen een zeer democratische prijs.

 • Van zodra de leerlingen van het BYOD project de kans hebben gehad om een laptop aan te kopen, verbreden we dit aanbod naar alle leerlingen van de school afhankelijk van het aanbod van de leverancier.

We engageren ons om elke leerling met minder of zonder digitale mogelijkheden thuis van digitaal materiaal te voorzien. We vragen aan alle leerlingen en ouders om dit bespreekbaar te maken met je leerlingbegeleiding of directie. We helpen je verder!

Enkele afspraken

 • De leerlingen komen naar school met een volledig opgeladen laptop.

 • De leerling is zelf verantwoordelijk voor zijn/haar laptop. Draag er zorg voor en berg je laptop steeds veilig op.